Refinansiering

RefinansieringHar du mange smålån og/eller kredittkort du tilbakebetaler på samtidig? Om det er tilfelle trenger du ikke å bli fortalt at det er både tungvint og dyrt. Men det behøver det ikke være. Du kan nemlig samle alt sammen i ett større lån gjennom en refinansiering. Hvordan det fungerer skal vi ta for oss nå.

Slik fungerer en refinansiering

Hva en refinansiering er ligger allerede litt i navnet. Du tar ett nytt lån for å tilbakebetale de du har lånt penger av nå, og plasserer alt sammen hos en ny utlåner. Så hva er poenget med å gjøre det? For det første vil man kunne skaffe seg en mer oversiktlig økonomi ved å kun forholde seg til et låneselskap i forhold til flere andre. Det er en ting, men vel så viktig er det at du kan få en lavere total nedbetaling ved å samle alle lånene din i form av bedre rentebetingelser. Det gjelder heller ikke bare for de som har flere lån, du kan fint gjennomføre en refinansiering på ett enkelt lån dersom du ser at du kan få det billigere andre steder. Hos Kredittilbud.no kan du lese mer om hvor viktig det er å ha oversikt når du skal refinansiere gjeld.

Rent praktisk er det også vært lett å gjennomføre. Skal du sende inn en søknad til en bank som potensielt kan gi deg en refinansiering, trenger du bare oppgi gjelden du har i dag, hvem den er til, og hvor mye du søker om. De vil da ta en gjennomgang på informasjonen du har oppgitt, se over din økonomiske situasjon og komme til en avgjørelse basert på det. Får du godkjent søknaden din vil som regel banken innfri dine eksisterende gjeldsforpliktelser for deg, og du ender opp med kun en faktura og forhåpentligvis en lavere rente fremover.

Sjekk lønnsomheten

Som vi har sett er det primært to grunner til at du bør søke om en refinansiering. Det er for å gjøre det lettere for deg ved å samle alt på en faktura, og det er for å gjøre det billigere. Men om sistnevnte vil skje bør du avklare helt klart på forhånd, før du går med på noe som helst. Å sende inn en søknad er helt uforpliktende, og ser du at det ikke er tilbud du ønsker å gå videre med på kan du helt fint takke nei (eller bare ikke gjøre noe, da vil søknaden bli trukket etterhvert automatisk). I tillegg til disse to primærgrunnene, finnes et tredje og minst like viktig punkt: nemlig for deg som sliter med inkasso og betalingsanmerkninger. Også her kan du se på mulighetene for å refinansiere selve inkassogjelden for å få en ny start.

Det du derfor bør gjøre er å kontakte flere ulike potensielle banker som tilbyr refinansiering og sjekke hva vilkår og betingelser de kan tilby deg. Husk også når du ser gjennom tilbudene at du har kontrollen på effektiv og nominell rente. Den nominelle renten kan se veldig tiltrekkende lav ut, men det er en rentesats som ikke har inkludert gebyrer og andre avgifter. Det har imidlertid den effektive rentesatsen, og det er den du til slutt må betale og derfor den du bør forholde deg til når du tar en avgjørelse og sammenligner tilbudene.